17.04.2024 – Palestine Prisoners’ Day – Rødt appell

 


Hvorfor er den palestinske fangedagen er en av de viktigste dagene i året for palestinerne?

Appell av Magne Hagesæter fra Rødt


Kjære venner,

Den palestinske fangedagen er en av de viktigste dagene i året for palestinerne. Hvorfor det? Jo fordi hele 800 000 palestinere har sittet i et israelsk fengsel. Hvor mange palestinere fanger som finnes i dag, det vet vi ikke.

De palestinske fangene er ikke kriminelle, de er derimot per definisjon politiske fanger. De er bortført av den israelske okkupasjonshæren fordi de på en eller måte kjemper mot okkupasjonen. Noen kjemper med fredelige midler, andre kjemper med våpen i hånd, slik vi her i Norge gjorde mot den tyske okkupasjonen.

Noen palestinske fanger var på feil sted til feil tid og blir tatt i massearrestasjoner. Et stort antall palestinske fanger er nyttig for Israel. Det bruker de som et forhandlingskort mot palestinerne.

Det er nå mye fokus på de 100 israelske gislene i Gaza og at de skal settes fri. Da må også Israel også sette fri de over titusen palestinske gislene som ikke har gjort noe annet enn å kjempe for sitt eget lands frihet og rettferdighet.

De fleste palestinske fangene blir dømt i lukkede militærdomstoler. Domsstolene har en domfellesesrate på 95 prosent. Andre fanger blir holdt i såkalt administrativ forvaring, som kort og greit betyr fengsling uten lov eller dom. Der kan de sitte seks måneder om gangen, men det kan bli videreført uendelig ganger.

Mellom 500 og 1000 palestinske barn blir arrestert hvert år. Barn ned i 12-årsalderen er blant disse fangene. Tortur er en institusjonalisert del av de israelske fengslene.

Før det israelske folkemordet på Gazastripen begynte, var det over 5000 palestinske fanger i israelske fengsler. Siden 7. oktober vet vi at 4700 palestinere har blitt arrestert på Vestbredden og i Øst-Jerusalem.

Men bare Israel vet hvor mange tusener som er tatt til fange i Gaza, og hvor mange av disse som er blitt henrettet eller sitter i fengsel. Det er nå mye fokus på de 100 israelske gislene i Gaza og at de skal settes fri. Da må også Israel også sette fri de over titusen palestinske gislene som ikke har gjort noe annet enn å kjempe for sitt eget lands frihet og rettferdighet.

Mens vi venter på at regjeringen skal gjøre noe handlekraftig for å presse Israel, så må vi jobbe videre for alle former for boikott av Israel her lokalt.

Takk for meg.

 

 

Scroll to top